Hvad betyder Mopar

MOPAR-MOPAR-MOPAR

Hvad betyder egentlig Mopar

Det er egentlig noget vi har fundet på i Danmark , det med at råbe Mopar. Vi startede på Rådhuspladsen i Kbh. da vi hang ud der i midt 80 erne når en mopar kørte forbi. Det har udviklet sig lige siden. Nogen syntes det er pinligt og bliver flove men det er vi lige glade med. Jeg troede egentlig det blev brugt andre steder men efter flere USA besøg står det mig klart , det er kun i Danmark.

Vi må nogle år tilbage for at finde starten på udtrykket faktisk tilbage til sidst i 20èrne – Chrysler brugte betegnelsen Mopar om deres reserve dele, Motor Parts  sammensat Mo-Par, i år 1937 blev det Registeret som varemærke.

Oprindeligt henviste navnet Mopar kun til reservedele og køber vidste at en reservedel med betegnelsen Mopar var produceret originalt for biler der blev produceret i Chrysler koncernen såkaldte OEM reservedele – Original Equipment Manufacture. Sådanne dele kan enten produceres af bilproducent selv eller en fabrik som har tilladelse til det.

Chrysler købte allerede i 1928 Dodge af bank of Dillon og havde behov for at lave en produktion af reserve dele, så at sige systematiserer det, så i 1929 blev ”Chrysler Motor Parts Corporation” etableret og i 1960-1970 da muskel bilerne blev produceret (det var en tids periode hvor voldsommere og vildere var kode ordret) producerede Chrysler Motor Parts Corporation også Mopar Performance parts, de af muskel bilerne som op gennem 1960-1970 blev tunet yderligere, benyttede som nævnt Mopar Performance Parts, nærmere oversat til ”racer dele/højt ydelses dele/ekstra stærke” derfor lavede Chrysler også  en division som tog sig af udvikling af Performance parts Divisionen kaldte man Mopar Performance Parts.

I DAG BRUGES BETEGNELSEN MOPAR FOR BILER……………………………………

Hvilken biler er så MOPAR

I dag kan man sige at betydningen af Mopar  ikke er reservedele, men betegnelse for biler produceret under Chrysler koncernen – Dodge, Plymouth, Imperial, De Soto,Fagro –  og i 1987 opkøbte Chrysler  AMC  ( American Motor Corporation) derfor bliver  Jeeps og  forskellige bilmodeller lavet under AMC regi også mange steder betegnet som Mopar`s omend der også mange steder diskuteres om disse biler er Mopar´s.

Vi er ikke så stolet endnu , men Fiat har jo købt chrysler og umidelbart klare de sig jo meget godt. Det betyder ikke at en Fiat er en Mopar.

 

MW-SW